Folk med kunskap & pengar och som konsumerar fisk men inte gör detta på ett etiskt hållbart sätt kan dra åt helvete, hårda ord men det är så jag känner
När du väljer KRAV-märkt vildfångad fisk eller skaldjur kan du njuta med gott samvete. Fångsten har skett på ett hållbart sätt.
Vi rekommenderas att äta mer fisk, men samtidigt får vi veta att haven plundras. Genom fisket hotas många fiskarter och vattenlevande däggdjur av utrotning, eller av att minska drastiskt i antal. För att underlätta för dig att välja har KRAV därför tagit fram regler för fiske. Köper du KRAV-märkt fisk eller skaldjur vet du att fångsten har skett på ett hållbart sätt.
Tre goda villkor
KRAV-märkt fisk uppfyller tre villkor. Fisket ska vara långsiktigt hållbart, utföras med säkra metoder och vara spårbart.
KRAV-märkt fisk kommer från livskraftiga bestånd som tål fisket. Köper du en KRAV-märkt torsk så finns det tillräckligt många torskar i området där den levt, både könsmogna och yngre, för att beståndet ska kunna fortsätta att vara livskraftigt. För att ett fiske ska kunna bli KRAV-märkt ska sakkunniga bedöma att beståndet klarar fisket långsiktigt. Rekommendationerna från ICES (Internationella havsforskningsrådet) följs alltid.
Det andra villkoret är att fisket ska ske med säkra metoder. Fiskeredskapen ska inte fånga fisk av fel storlek eller fiskar av andra arter, så kallade bifångster. I det storskaliga fisket världen över är bifångsterna ofta betydande vilket bidrar till rovdriften. I KRAV-fisket blir mängden fisk som kommer med av misstag minimal liksom skadorna för övriga fiskarter, sjöfåglar, tumlare och andra marina djur. Fiskemetoderna som används i KRAV-fisket förstör heller inte bottnar eller korallrev.
Det tredje villkoret är spårbarheten. Det ska gå att spåra var den KRAV-märkta fisken är fångad. Det innebär att fartyget kan positionsbestämmas och betyder att det går att kontrollera att fartyget endast fiskar på godkända bestånd.
Dessutom är kraven höga på vilka drivmedel, oljor och bottenfärger som fartygen får använda. Miljöbelastningen blir därför så liten som möjligt.
Så njut på alla sätt av KRAV-märkt vildfångad fisk och skaldjur. När detta skrivs finns torsk, kolja, gråsej, sill, nordhavsräka och burfångad havskräfta. Det finns också förädlade produkter.